Nieuwsbrieven sturen is de manier om direct bij je doelgroep onder de aandacht te komen. Je kunt ze via de nieuwsbrief leiden naar een website of een landingspagina. Om de ontvangers van jouw nieuwsbrief daar te krijgen moet de nieuwsbrief optimaal opgemaakt zijn. Zowel inhoudelijk als technisch. Onderstaand een checklist van 33 punten voor een killer nieuwsbrief, die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook inhoudelijk goed staat en bovendien op ieder apparaat optimaal wordt weergegeven
1. Stel het doel vast
Wat wil je bereiken met de nieuwsbrief. Wie wil je bereiken en wat wil je dat die bereikte mensen doen. Stel het doel van te voren vast. Daarna kan je de inhoud van jouw nieuwsbrief voor dat doel optimaliseren.
2. Goede onderwerpregel
Een pakkende onderwerpregel is heel belangrijk. Hou het kort en bondig, maar ook prikkelend en uitnodigend. Besteed aandacht aan de onderwerpregel. Spreekt de onderwerpregel de ontvanger niet aan, zal hij de nieuwsbrief overslaan en deleten. Het woord “nieuwsbrief” is ook weinig creatief, ook al gaat het wel om een nieuwsbrief. Probeer de onderwerpregel anders te verpakken. Creatiever. Aantrekkelijker. Gebruik zeker geen aanstootgevende woorden die spamgevoelig zijn in de onderwerpregel. En ook geen vreemde leestekens zoals uitroeptekens, apenstaartjes of Euro tekens.
3. Juist kleurgebruik
Gebruik het juiste kleurenpalet. Stem dit af op datgene wat je wilt bereiken en ook op de stijl van de achterliggende website of landingspagina. Als het kleurgebruik van de nieuwsbrief en de achterliggende website of landingspagina te veel verschillen treedt er soort schrikeffect op en zal de potentiële klant of lead alsnog afhaken. Er zijn online voldoende kleurenstudies te vinden, die je daar bij kunnen helpen. Moet het geheel juist zakelijk overkomen en vertrouwen wekken? Of mag het allemaal wat speelser met vrolijke kleuren. . Kijk ook eens op Pinterest, daar zijn veel infographics te vinden over kleurgebruik
4. Duidelijke call-to-action
Vaak zal de call-to-action een button zijn. Maak de button niet te klein en zorg ervoor dat de button niet te laag in de tekst staat. Nieuwsbrieven worden op alle mogelijke apparaten bekeken en op een smartphone is maar een klein gedeelte van de nieuwsbrief zichtbaar. De call-to-action moet dan ook duidelijk zichtbaar zijn. Gebruik een duidelijke tekst op de button. Wat gebeurt er als men op de button klikt. Waar ga je dan naar toe? Laat dat terug komen in de tekst. Het is een bevestiging voor de klikker dat ze hier moeten zijn. Dat dat de plaats is waar ze moeten klikken om het aanbod veilig te stellen of de informatie te lezen. Achter de tekst kan je ook nog het » teken zetten. Dat is nog een extra aanwijzing dat je op de button moet klikken om naar de info of het aanbod te gaan. Ook de kleur van de button is belangrijk. De kleur van de button is ook belangrijk. Uiteraard moet de kleur van de button bij het kleurenpalet van de nieuwsbrief passen. Er zijn heel wat studies gedaan over welke kleur het beste klikt. Cijfers liegen niet, dus verdiep je daarin. In andere landen gelden weer andere regels en scoren andere kleuren beter dan in Nederland.
5. Prikkelende linkteksten
Gebruik duidelijke en aantrekkelijke linkteksten. Veel gemaakte fouten zijn de “lees meer” en “hier” linkjes. Probeer het duidelijker en prikkelender te maken. Je wilt immers dat ze op de link klikken. Maak het dus beschrijvend en vertel wat er gebeurt als je op de link klikt. Waar je dan naar toe gaat. Ook hier kan het » teken weer net het verschil zijn tussen niet en wel klikken.
6. Overzichtelijk
Een nieuwsbrief moet overzichtelijk zijn. In minder dan drie seconden wordt beslist of jouw nieuwsbrief de moeite is om verder te lezen. Als de nieuwsbrief dus onoverzichtelijk is, dan zal de ontvanger snel afhaken. Gebruik voldoende ruimte om de plaatjes en tekst. Maak duidelijke afscheidingen. Ook een grotere ruimte tussen tekstregels kan soms wonderen doen.
7. Duidelijke tekst
Besteed aandacht aan de tekst. Gebruik geen lange zinnen, die moeilijker leesbaar zijn. Korte en bondige zinnen lezen fijner en zijn makkelijker te analyseren. Gebruik voldoende ruimte tussen de regels. Alinea’s zijn overzichtelijk en geven rust. Zorg ook dat de tekst goed leesbaar is op de achtergrond. Er zijn mensen die kleurenverschillen moeilijker kunnen onderscheiden, hou daar rekening mee.
8. Responsive
Meer dan de helft van de nieuwsbrieven worden op de smartphone of tablet gekeken. En dit aantal stijgt steeds harder. Het is dus van het grootste belang dat de nieuwsbrief responsive is. Dat hij meeschaalt met iedere schermgrootte. De nieuwsbrief moet zowel op de desktop als de tablet en de smartphone optimaal zichtbaar zijn. Voeg media-queries aan de nieuwsbrief toe om de nieuwsbrief responsive te maken. Helaas reageert niet iedere e-mailclient hetzelfde op de nieuwsbrief html code. Met name Outlook houdt er andere regels op na, waardoor de code anders geïnterpreteerd wordt. Testen is dus het devies. Er zijn online een aantal mogelijkheden om de nieuwsbrief te testen in de belangrijkste e-mailclients. Al dan niet betaald.
9. Technisch in orde
De techniek voor nieuwsbrieven is nog niet zo ver gevorderd als voor websites. Je kunt gerust stellen dat de e-mailclients stil zijn blijven staan. Hierdoor moeten nieuwsbrieven nog steeds opgemaakt worden in tabellen en is het moeilijker om objecten en tekst naar je hand te zetten. Technische creativiteit is hier gevraagd om een zo optimaal mogelijk resultaat te verkrijgen.
10. Afmeldoptie
Het is wettelijk verplicht dat er een afmeldlink in de nieuwsbrief staat. Uiteraard wil je niet dat ontvangers daar op klikken, want dan ben je een potentiële klant of lead kwijt. Om dit te voorkomen, wordt de afmeldlink vaak zo ver mogelijk weggestopt. Er wordt een lichte kleur gebruikt om de link minder op te laten vallen. Of je moet flink naar onderen scrollen om de afmeldlink zichtbaar te maken. Het is goed om de afmeldlink anders te benaderen. Als je hem duidelijk laat zien op een logisch plaats dan kan dit ook vertrouwen uitstralen. De ontvanger ziet de link en dit kan een gevoel van vertrouwen oproepen. Bij deze organisatie zit het wel goed. Deze organisatie is zeker van haar zaak en is niet bang dat je je afmeldt.
11. Personalisatie
Als je de naam van degene waar je naar toe mailt weet, is het goed als je deze naam ook gebruikt in de nieuwsbrief. Spreek hem of haar aan. Indien de nieuwsbrief zakelijker is, open de nieuwsbrief dan met “Geachte heer/mevrouw Jansen,”. Is de style van de nieuwsbrief iets losser dan kan je een directere benadering gebruiken. De nieuwsbrief van Ikea begint bijvoorbeeld met “Hej Milan,”, waarbij daarna uitgelegd wordt dat “Hej” in het Zweeds “hoi” betekent. Het is bewezen dat als iemand in een nieuwsbrief aangesproken wordt met zijn naam, dit een hogere attentiewaarde heeft. Je bent al bekend bij het bedrijf en dat kan een positief effect hebben.
12. Verstuur nieuwsbrief op de juiste tijd en dag
Het versturen van een nieuwsbrief op de juiste tijd en de juiste dag is heel belangrijk. Ga na wanneer de kans dat jouw doelgroep de nieuwsbrief leest, het grootst is. Is dat in het weekend of in de avond? Of beter op donderdag- of vrijdagmiddag. Zorg er voor dat jouw nieuwsbrief niet ondersneeuwt in alle andere e-mails. Als je de nieuwsbrief op maandagmorgen verstuurd is de kans groot dat de ontvanger niet veel tijd heeft om aandacht te besteden aan jouw nieuwsbrief. Zijn mailbox zit vol met alle mails van het weekend en de kans dat er dan geklikt wordt of überhaupt gelezen is kleiner.
13. Mail niet te vaak
Verstuur regelmatig nieuwsbrieven. Regelmaat is goed en dwingt je ook om regelmatig te updaten en na te denken over nieuwe dingen. Te vaak is echter niet goed. Als je twee, drie nieuwsbrieven per week verstuurd en de informatie voor een bepaalde ontvanger één keer niet interessant is, zal dit al gauw irritatie opwekken. Weer een nieuwsbrief van bedrijf X. Jouw nieuwsbrieven worden als spam gezien en de kans dat ze zich dan afmelden is levensgroot aanwezig.
14. Lever waardevolle informatie
Blijf altijd interessante content versturen. Verplaats je in de doelgroep en ga na wat jij leuk zou vinden om te lezen. Welke winactie zij graag zouden ontvangen. Hoe je krediet opbouwt. Probeer niet altijd om gelijk conversie te bewerkstelligen. Geef ook eens wat algemene informatie uit de markt of stuur iets grappigs. Mensen houden er van om online entertainment te krijgen.
15. Contactgegevens
Vergeet niet om je contactgegevens te vermelden in de nieuwsbrief. Je wilt toch zeker laten weten hoe je te bereiken bent. Sommige ontvangers hebben vragen en kunnen die dan gelijk stellen via een e-mailadres of telefoonnummer. Contactgegevens in een nieuwsbrief geven een klantvriendelijke indruk en stralen vertrouwen uit.
16. Social media
Is jouw bedrijf actief op Social Media. Waarom laat je dat dan niet zien in de nieuwsbrief. De ontvangers van jouw nieuwsbrief zitten ook op die Social Media en voor sommige mensen is de drempel naar Social Media lager dan het klikken op een button of link. Het laat ook zien dat jouw bedrijf op vele fronten actief is. Wellicht vinden ze daar wel een ander winspelletje of andere informatie, die hun doet besluiten om mee te doen, iets te delen of een product online aan te schaffen.
17. Mail versturen vanaf jouw domein
Zorg er voor dat de mail die verstuurd wordt vanuit jouw domein verstuurd wordt. Spamfilters worden steeds strakker afgesteld. Als een nieuwsbrief niet van jouw eigen domein komt, ziet de spamfilter dat en die redeneert dan simpelweg dat je niet bent wie je zegt dat je bent. De mail wordt dus aangezien voor spam. Je wordt helemaal niet afgeleverd of in de spambox. Wil je het echt professioneel aanpakken, gebruik dat een een Email Service Provider (E.S.P). Er zijn voldoende partijen in Nederland en de ons omringende landen, die deze service aanbieden. Zij hebben een grote kennis van mailservers en hun mailservers staan niet op een blacklist van spam organisaties. Als je gebruikt maakt van een ESP, dan weet je zeker dat jouw nieuwsbrief in de Inbox van de ontvanger afgeleverd wordt. Hier staat uiteraard wel een prijs tegenover. Mailchimp is een bekend voorbeeld. Zij zijn tot 2000 e-mailadressen gratis. Pak je het groots aan en ga je naar flinke databases met e-mailadressen mailen, gebruik dan een ESP. De kosten haal je er dubbel en dwars uit.
18. Inhoudsopgave
Zoals aangegeven scant de ontvanger binnen drie seconden of een nieuwsbrief interessant genoeg is om verder te lezen. Artikelen die lager in de nieuwsbrief staan, worden dan waarschijnlijk niet gezien en dat is zonde. Met een inhoudsopgave in het begin van de nieuwsbrief kan de ontvanger snel zien waar de nieuwsbrief over gaat. En of de lager gelegen artikelen interessant genoeg zijn om door te scrollen. Staan er in jouw nieuwsbrief meerdere artikelen, dan is een inhoudsopgave aan te raden.
19. A/B test
Twijfel je over de inhoud of de onderwerpregel. Welke het beste gaat scoren en waar het meeste op geklikt gaat worden? Doe dan een A/B test. Verstuur twee versie van de nieuwsbrief die identiek zijn. Het enige verschil is dat waarover je twijfelt. Vaak zal dit de onderwerpregel zijn. Je verstuurt de nieuwsbrief naar twee kleine groepen van de totale groep ontvangers. De twee groepen lijken sterk op elkaar in samenstelling. Leeftijd, interesses etc. Zo kan je kijken welke van de twee onderwerpregels de meeste opens heeft. Zodra je dat weet, kan je die nieuwsbrief naar de rest van de ontvangers sturen.
20. Statistieken
Meten = weten. Zonder statistieken is het zonde om een nieuwsbrief te sturen. Je wilt weten wat de ontvanger doet en hoe goed jouw nieuwsbrief scoort. Statistieken geven een schat aan informatie. Hoe vaak er op een linkje geklikt wordt. Welk linkje het beste klikt. Wat tot de meeste conversie heeft geleidt. Het versturen van nieuwsbrieven is een continue proces. <strong>Analyseren, optimaliseren, leren en testen moeten constant gedaan worden voor een steeds beter resultaat
21. De juiste afzender
Gebruik een herkenbare naam als afzender. Als de ontvanger je naam herkent, geeft dit al gelijk een voorsprong. De eigen bedrijfsnaam is het beste. Dit schept geen verwarring en geeft duidelijk weer van wie ze de nieuwsbrief ontvangen.
22. Stuur html en tekstversie
Hoewel de meeste e-mailclients goed overweg kunnen met een html nieuwsbrief is het ook verstandig om indien mogelijk ook een tekstversie mee te sturen. Hierdoor kunnen mensen die de nieuwsbrief niet goed ontvangen, waarbij het niet goed zichtbaar is, de nieuwsbrief toch enigszins kunnen lezen. Gebruik in de tekstversie de tekst die in de echte nieuwsbrief staat. Als je duidelijk boven een linkje zet wat het linkje doet en waar je naar toe gaat, kan ook dit zorgen voor conversie. Zet boven in de nieuwsbrief ook een duidelijke pakkende kop. Nu je geen plaatjes tot je beschikking hebt om het geheel op te smukken, is het nog belangrijker dat je de tekst duidelijk en overzichtelijk weergeeft.
23. Juiste verhouding tekst/beeld
Zorg voor de juiste verhouding tussen beeldmateriaal en tekst in een nieuwsbrief. Een nieuwsbrief met alleen maar tekst nodigt minder uit om te lezen. Een nieuwsbrief met alleen maar plaatjes is ook niet goed. In sommige e-mailclients worden plaatjes niet gelijk geladen. Dan ziet de bezoeker een lege nieuwsbrief en zal snel afhaken. Bovendien wordt er door spamfilters ook gekeken naar de verhouding tekst/beeld. Bij een gebrek aan tekst of te weinig tekst, wordt de nieuwsbrief direct als spam aangemerkt.
24. Optimaliseer de weergave van plaatjes
Sommige e-mailclients geven de plaatjes in een nieuwsbrief niet gelijk weer. Hierdoor kunnen er blokken in de nieuwsbrief verschuiven, waardoor de layout verstoort wordt. Als je de plaatjes een achtergrondkleur en een grootte meegeeft, dan blijft de layout behouden en zie je op de plaats van het plaatje een gekleurd vlak. Hierdoor laat je zien dat hoewel ze nog niet geladen zijn, daar plaatjes staan. Als je speelt met de achtergrondkleur van de plaatjes, kan je geheel nog aantrekkelijker maken. Je kunt het plaatje ook een alt tag meegeven. Maak dit beschrijvend, dus vertel wat er op het plaatje staat. Als het plaatje nog niet geladen is, is de alt tekst zichtbaar. Zo is het nog duidelijker voor de ontvanger waar de nieuwsbrief over gaat. Uiteraard zorg je er ook voor dat de plaatjes die je in de nieuwsbrief gebruikt, zo licht mogelijk zijn. Des te minder kilobytes, des te beter.
25. Websafe font
Gebruik voor een nieuwsbrief altijd een websafe font. Dit zijn lettertypes die iedereen op zijn computer heeft staan. Zo ben je er zeker van de ontvanger de tekst ziet, zoals je wilt. Mocht je toch een ander lettertype willen gebruiken, kan je een Google Font gebruiken. Zorg er wel voor dat je altijd een fallback van een websafe font hebt. Mocht het Google Font om welke reden dan ook niet laden, is in ieder geval het dichtstbijzijnde font, wat je aangegeven hebt, zichtbaar. Je zou ook nog kunnen overwegen om plaatjes te maken van een tekst. Let er wel op dat de verhouding tussen beeld en echte tekst goed blijft.
26. Webversie
Het kan altijd gebeuren dat een nieuwsbrief niet goed weergegeven wordt. Dan is een webversie handig. Dat is een linkje, meestal bovenin de nieuwsbrief, die verwijst naar een online weergave van de nieuwsbrief. Daarmee biedt je mensen die de nieuwsbrief om welke reden dan ook niet kunnen zien, toch de mogelijkheid om de nieuwsbrief te bekijken. Zorg er dus voor dat je een webversie paraat hebt en hiervoor een linkje in jouw nieuwsbrief toevoegt.
27. Wees eerlijk
Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken. Eerlijkheid duurt het langst. Krediet opbouwen duurt lang maar afbreken duurt heel kort. Een beetje aandikken kan geen kwaad, maar maak het niet te bont. Eerlijkheid wordt beloond in vertrouwen. Vertrouwen wordt beloond in loyaliteit en krediet. En loyaliteit en krediet wordt beloond met omzet.]
28. Laat je logo zien
Hoe logisch het ook klinkt, in sommige nieuwsbrieven staat geen logo. Een logo is bij uitstek een herkenningsbron en zorgt er voor dat de ontvanger gelijk weet van wie de nieuwsbrief is en in grote lijnen, waar de nieuwsbrief over zal gaan. Zorg er voor een prominente plaats van het logo. Vaak wordt een logo linksboven of rechtsboven geplaatst. Het logo hoeft niet groot te zijn, als hij maar goed zichtbaar en herkenbaar is.
29. Zorg dat het eerste artikel van de nieuwsbrief aansluit bij de onderwerpregel
De ontvanger leest de onderwerpregel en verwacht deze informatie snel te vinden. Geef de nieuwsbrieflezers wat ze verwachten en zorg er voor dat het eerste artikel in de nieuwsbrief aansluit bij een gedeelte van de onderwerpregel. De kans dat ze doorlezen of klikken is hierdoor aanzienlijk groot geworden.
30. Tell a friend
Wil je meer e-mailadressen voor je nieuwsbrief verzamelen. Een Tell-a-friend knop in de nieuwsbrief is daar een goede manier voor. Zo kun je de nieuwsbrief naar nog meer bezoekers sturen, die zich misschien ook wel aanmelden. Mensen zijn van nature geneigd om dingen van hun vrienden positief te beoordelen. Het zogenaamde kuddegedrag. Als mijn vriend het goed vindt, dan zal het wel goed zijn. Vindt mijn vriendin dit interessant, dan zal ik het ook wel interessant vinden. Een makkelijke manier voor een groter bereik, waar je zelf verder niets voor hoeft te doen.
31. Vraag naar de reden van de afmelding
Indien bezoekers zich afmelden, vraag dan naar de reden van deze afmelding. Dit is waardevolle informatie, waarmee je in de toekomst wellicht een mogelijke afmelding kunt vermijden. Geef niet alleen opties, maar ook een open antwoord, waar de afmelder zelf iets kan schrijven. Niet iedereen zal dat gebruiken, maar als het ingevuld wordt, is het directe waardevolle feedback.
32. Waar ken je de klant van, waarom krijgen ze de nieuwsbrief
Laat de ontvanger weten waarom ze de nieuwsbrief ontvangen. Waar ken je de klant van? Zijn ze een relatie van je. Of hebben ze zich opgegeven bij een bepaalde actie. Als je laat zien waarom ze jouw nieuwsbrief krijgen, herkent de ontvanger de actie of afzender eerder. De herkenning zorgt er voor dat de kans dat de hele nieuwsbrief gelezen wordt en er wellicht geklikt wordt, groter is.
33. Zoek niet langer
Elsovero is de juiste partner voor nieuwsbrieven
Elsovero is de juiste partner voor doelgerichte, sterk converterende nieuwsbrieven
Zoekt u een betrouwbare partner voor het maken van uw nieuwsbrieven? Wij ontwerpen en coderen nieuwsbrieven tegen scherp tarief.
Met steeds weer creatieve en vernieuwende ontwerpen slagen we er in uw nieuwsbriefontvangers optimaal te bereiken en activeren. Elsovero schakelt snel
Neem contact met ons op via info@elsovero.com of bel ons direct op 0172 534564 en ontdek hoe we ook voor u meer leads kunnen genereren, meer producten kunnen verkopen of meer websitebezoeken kunnen realiseren.